Share

Det här är på inget vis ett eget påhittat recept, men det är definitivt himmelskt gott. När matinspirationen lyser med sin frånvaro och det känns som om jag aldrig mer vill äta en enda fiskpinne till tar jag professionell hjälp.Jo, jag tycker om att hitta på egna rätter och jag gillar att laga mat (oftast), men inspirationen infinner sig inte alltid i god eller rätt tid. Summa summarum jag har provat diverse olika färdiga matkassar med tillhörande recept. Det är inte det billigaste sättet att handla mat på, men när jag går och handlar med kurrande mage är det lätt att man köper på sig en massa mer smått och gott, så i slutänden blir det kanske inte så mycket bättre (intalar jag mig själv). Det är i vilket fall obeskrivligt trevligt att få mat och recept hemkört ända ut till oss på landsbygden.

Efter att ha hoppat runt mellan olika typer av barn- och vegokassar, som inte alls passade oss i smaken, chansade jag till sist på en så kalladFlexitariankasse (vilket kortfattat innebär att recepten innehåller mer grönsaker, mindre kött och stor del ekologiska varor). Vi är inne på tredje omgången och är än så länge nöjda, mätta och glada. Smaken är ju som bekant ”som baken, delad”, men även mannen (som oftast vill ha kött till sin potatis) har erkänt att det är gott.

Här följer receptet på ett av de senaste smaskigheterna vi provat på (texten är rakt av plankat från Linas Matkasse).

4 portioner
Du behöver: 1 c
itron, 1 gurka, ca 600g laxfilé, ca 2 1/2 dl matyoghurt, 2 päron, 1 rågbröd, 1/2 rödlök, senap (ex. dijon), olivolja (ev. smör), salt, strösocker, svartpeppar. Och eventuellt lite bladpersilja.

  1. Värm upp ugnen till 225 grader
  2. Lägg ca 600g lax i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt. Bred på 2 msk Dijonsenap (jag hade vanlig sötstark) och strö över ca 1/2 msk strösocker. Tillaga laxen i ugnen ca 18-22 min eller tills den har fått lite färg och är klar.
  3. Päronsallad: Tärna 1 päron (ganska stort) fint och finhacka 1/2 rödlök. lägg allt i en skål. Rör ner finrivet skal från en citron och pressad saft från halva citronen, 2 1/2 dl matyoghurt, 2krm salt och nymalen svartpeppar.
  4. Skiva en halv gurka och 1 päron, klyfta den andra halvan av citronen.
  5. Dela rågbrödet (Skärgårdsbröd, kallades den som var med i kassen) på mitten och skär cm-tjocka skivor. Hetta upp olivolja (jag tog smör och olja) i en stekpanna och stek skivorna någon minut per sida, tills de är krispiga.
  6. Fördela lax, päronsallad och päron-gurkskivor tillsammans med de frasiga rågbröden och servera med citronklyftor (jag hade också bladpersilja).