Butik & Marknad

Ravelsmarks gård- Trevlig gårdsbutik och café strax utanför Gränna

Ravelsmarks gård ligger strax utanför Gränna och har en trevlig liten gårdsbutik med fina grönsaker och ett litet mysigt café med möjlighet att sitta ute och smaka på Gränna glass eller hembakta godsaker i sällskap av söta kaniner och höns när vädret tillåter under det varmare halvåret. Ett fint stopp påväg på andra äventyr, som en fikautflykt eller för att bara fylla på förrådet med nyskördat gott och grönt.   (mer …)

Smedbyn i Huskvarna – En konst- och hantverksskatt som borde få mer uppmärksamhet

Jag svänger förbi Smedbyn nästan varje dag. De röda små stuglängorna med kullerstensgatan i mitten, de pittoreska blomsterarrangemangen, konstnärerna och hantverkarnas små ateljéer och butiker registreras någonstans i minnets dimmiga korridorer. Ibland när tankarna inte hakat upp sig på alla måsten som dagen har att erbjuda kör jag lite saktare än vad andra bilister uppskattar och låter blicken vandra åt kullerstenarna. Jag noterar oftast att gatan ligger helt öde och undrar varje gång hur det kan komma sig att Huskvarnas konst- och hantverksskatt inte myllrar av besökare. (mer …)

Gårdsbutiken i Topperyd – butik, café/mat, konferens, marknader, julbord…

Ojoj, tiden går fort. En solig dag i månadsskiftet september/oktober tog jag en tur till Topperyd där det var höstmarknad. Vi klappade bagge, suktade efter fårskinn, tog en generös fika och fyndade dunkar med ekologisk rapsolja, ibland annat. En mysig utflykt! Om man är sugen på att åka dit är det öppet ett par dagar i veckan året runt. (mer …)

GRAFITGRÅ – Inredningsbutik och café i skön harmoni

Kör man några kilometer norrut från Huskvarna längs den gamla Grännavägen kommer man till Kaxholmen. Innan du hunnit fundera så mycket på vart du ska så är du framme vid Grafit Grå. Den blygsamma byggnaden bäddas in av den omgivande växtligheten som under den gröna tiden på året slingrar sig runt hörn och upp längs spaljeer. (mer …)

Ett litet hus i Bredaryd – Blommor med härliga tillbehör

smalands_smultron_ettlitethus_bredaryd
Foto: Ett litet hus

Den här söta blomsterbutiken i Bredaryd måste lyftas fram. Inte bara för att de har känsla för smakfulla blomsterarrangemang och tillhörande gåvor och inredning. De ger ett väldigt trevligt bemötande och tog sig tid att lyssna mig och min kära vän Magdalena när vi oanmält stövlade in och frågade dom en massa frågor och bad dom att skrika sitt bästa vårskrik – på film. Det är inte alla som skulle ställa upp på det.

Gårdsrosteriet – rostar kvalitetskaffe för kaffeälskare

Gårdsrosteriet, som drivs av Ingo Deters, huserar ihop med gårdsbutiken vid Vistakulle fruktodling som ligger vackert belägen vid foten av Vista kulle utanför Huskvarna. Här rostas omsorgsfullt utvalda kaffebönor med känsla för både de lättsamma fruktiga tonerna och fylliga smakerna med kraftig karaktär. Har du vägarna förbi är det definitivt värt att svänga in och besöka gårdsbutiken. Förutom det smakfulla kaffet kan du också köpa Vistakulle fruktodlings egna must, glögg, äpplen, honung och andra varor som har någon anknytning till trakten eller familjen Knutsson som äger gården.

läs mer…

Bashults Gård – En charmig symbios av ridsportsanläggning, B&B, gårdsbutik och mycket mer…

Bashults Gård är mer än en modern, stilfullt designad ridsportsanläggning. Ovanpå stallet byggdes också Casa el Rosso. Här finns butiken Bonnies Vintage där man kan fynda begagnat eller nytt inom häst- och hundprylar och även inredning. För dig som önskar ett lantligt idylliskt boende finns det också fyra smakfullt inredda rum att hyra där du som boende har tillgång till kök, tv-hörna, gym och relaxavdelning. Man kan också hyra lokalen för ex. konferens eller möhippa. En charmig blandning med många möjligheter.

läs mer…

Julmarknad på Åsens by Kulturreservat

asens_by_julmarknad

Har länge haft för avsikt att besöka Åsens by Kulturreservat. Nu i år hoppas jag på en tur till deras Julmarknad för det verkar väldigt mysigt både för stora och små.

”Första helgen i den härliga adventstiden ställer vi till med julmarknad på Åsens by. Julens dofter och smaker, hantverk och julklappsbestyr blandas med hästskjuts, korvstoppning och pyssel. Och kanske självaste tomtefar dyker upp… läs mer…

Stenvide – Lokalt mathantverk med smak av världen

stenvide

 

På Smålands östra sida, något söder om Kalmar, kokas det spännande, smakrika marmelader, chutney och sylt. Nyligen öppnade Stenvides lilla gårdsbutik med möjligheten att frossa i de beroendeframkallande godsakerna.

Eva Stenvides drivkraft har alltid varit att tillverka ”ärliga produkter”, där råvara och smak står i centrum, utan några som helst industriella tillsatser eller konsistensgivare. Hon brukar kalla det ”Lokalt mathantverk med smak av världen”, eftersom hon tar tillvara på mycket frukt och bär som växer lokalt för att sedan förädla dem till nya och spännande produkter.

läs mer…

Persgården på Visingsö

Persgarden

Cyklandes längs en grusväg kantad av en allé, med vinden susande kring öronen, fågelkvitter och solens strålar som letar sig emellan träden. Bara några minuter från färjeläget ligger den idylliska Persgården.

På Persgården samsas grundarna Inger och Lars Forsberg, som på 60-talet startade upp eko-gården, med Susanne och Anders Dalslätt. Susanne och Anders har tagit över nästan hela verksamheten. Inger driver galleriet och Lars främjar Sveriges växtrike med hjälp av några av Sveriges flitigaste bin.

läs mer…

Rogberga hembygdsgård – sommarcafé, loppis och utställning

rogberga_hembygdsgard
Strax utanför Tenhult, i riktning mot Rogberga, ligger Rogberga hembygdsgård. Hit kan du åka om du vill ta en hembakad fika eller våffla, strosa runt i den lilla loppisboden och/eller titta på föreningens Slöjdglädjes utställning.  Här kan du också fira traditionell midsommar i all enkelhet med dans runt midsommarstången och skjuts på höskrinda för de små.

Caféet har öppet alla dagar från och med midsommar fram till mitten av augusti 10.00-18.00.
läs mer…

Kaffe & Kackel – Mysigt lantcafé utanför Kaxholmen

kaffeokackelcollage

Det här är ett väldigt mysigt, enkelt café i vacker miljö, väl värt ett besök. Vill man komma ut på landet, njuta av en klassisk fika, hälsa på höns och doppa fötterna i sjön är det hit man ska bege sig. Citat från hemsidan: ”Strandcafé och butik i lantlig miljö med utsikt över Landsjön. Vid sjön kan ni njuta av fågelsång och en underbar utsikt. Vi erbjuder hembakat i vår stora uteservering samt har ca 50 platser inomhus.”

läs mer…

Stallqvarn diversehandel – frossa i antikt & kuriosa i Jönköping

stallqvarn

Det här är definitivt en av Jönköpings små pärlor. Ett riktigt paradis för dig som gillar att strosa runt i en genuint mysig diversehandel där det säljs både gammalt och nytt. Jag kommer alltid därifrån med något.

Den gamla Stallqvarnsbyggnaden är belägen intill en väldigt mysig vandringsled omgiven av hissnande höjder, vattenfall och överväldigande grönska. Man kan köra bil ända fram, men vägen är smal och parkeringsmöjligheterna precis intill är begränsade. läs mer…

Krydderi Krokus – lanthandel med egenproducerade kryddor utanför Tranås

krydderikrokus-collageMan skulle kunna säga att det är mitt begär för gamla tavelramar i guld som är orsaken till mitt första besök hos Krydderi Krokus. Jag hade fått veta att det fanns ett par ramar i Tranås som jag ville titta på, men taveljakten kulminerade dock i platt besvikelse.

När jag och min familj, som jag hade lyckats lurat med på denna utflykt, var på väg tillbaka mot Jönköping fick jag syn på Krydderi Krokus vid vägkanten. Vi svängde av ganska tvärt, parkerade, klev in och möttes av en väldoftande våg av kardemumma, pepparmynta, curry, jasmin, svartpeppar och de flesta andra kryddor man kan tänka sig. läs mer…

Lustfyllt i Munkaskog – fikaparadiset på gränsen till Småland

lustfyllt
Egentligen huserar Lustfyllt alldeles strax utanför Smålands gränser, men jag kan inte låta bli att ha med det här, det är ju ändå Jönköpings län.  Är du, som jag, en riktig gottegris och gärna åker på en utflykt för att uppleva något nytt så är det här ett väldigt bra sätt att spendera din tid. Ett tips är att du är smått hungrig innan du åker dit för annars blir du kanske besviken att du inte orkade äta så mycket som du hade önskat av den smakfullt uppdukade fikabuffén som lockar dig tillbaka om och om igen trots att du egentligen passerat mättnadsgränsen för länge sen.

läs mer…

Butiken för sakletare och klädsugna – Tenhult

644321_10151758697704256_2032830676_n

Det här är en liten, men inspirerande butik. Förutom snygga prylar och kläder erbjuds du en uppfriskande, trevlig upplevelse. En genuint lyckad symbios av myllrande, färgrik, trendig storstad och sobert, jordnära lantliv, möter dig när du kliver in.

Efter en stund vill du säkert ta med dig hela butiken hem, men plånboken säger nog tyvärr nej. Det är lätt att trivas och svårt att skiljas.

läs mer…

Mormor Magdas därproducerade glass – Taberg

mormormagdas_glass1
Jag blir glad av Mormor Magdas därproducerade glass. Inte för att jag har provat alla roliga smaker eller för att jag varit där och hälsat på, men för att de har så härlig fantasi och så fina, lockande förpackningar. Sen blir jag ännu gladare när jag läste att de bara stoppar det som är nödvändigt i sin naturliga glass, inga konstigheter.

Hoppas på heta somrar framöver, då ska jag definitivt bjuda mig själv på många Mormor Magdas-glassar.

läs mer…

Adelövs marknad – Ale marken

adelovs_marknad

Jag har själv ännu inte besökt den här marknaden som förmodligen mer korrekt kallas Ale marken, men jag har hört att den är värd att att åka till. Text och bild är hämtad från adelov.se.

”Adelövs marknad är vida känd och lockar årligen uppåt 50 000 besökare. Den äger rum den första torsdagen i september varje år. På samma plats hålls även julmarknad. Det är en jämförelsevis ny tradition som fått allt fler besökare år för år.”

läs mer…

Galleri Smedbyn i Huskvarna

Det är lätt att bli hemmablind och tänka att man måste åka långväga för att upplevelser ska  kännas som äventyr. Men en av nycklarna till ”carpe diem” är att upptäcka de små och stora dagsäventyren. Ett lätt sätt att krydda till vardagen är genom miniutflykter i närområdet.

Bor man i Jönköping så finns Smedbyn i Huskvarna att besöka. För ett spontant besök är det lättast att rikta in sig på Galleri Smedbyn som har öppet lite oftare än butikerna i den gamla byn. läs mer…

Gunillaberg – En magisk plats

Gunillaberg_herrgård_webb


Foto av: Bent Rej

Under en av de sällsynta, riktigt stekheta sommardagarna 2012 besökte jag för första gången Gunillaberg Säteri i Bottnaryd. Jag visste egentligen inte så mycket om platsen förutom det lilla jag läst i en ganska platt och tråkig tidningsartikel. Ändå hade det såtts ett frö av förväntningar. läs mer…

Kategorier