Småländska produkter – Äta & Dricka

Ravelsmarks gård- Trevlig gårdsbutik och café strax utanför Gränna

Ravelsmarks gård ligger strax utanför Gränna och har en trevlig liten gårdsbutik med fina grönsaker och ett litet mysigt café med möjlighet att sitta ute och smaka på Gränna glass eller hembakta godsaker i sällskap av söta kaniner och höns när vädret tillåter under det varmare halvåret. Ett fint stopp påväg på andra äventyr, som en fikautflykt eller för att bara fylla på förrådet med nyskördat gott och grönt.   (mer …)

Gårdsrosteriet – rostar kvalitetskaffe för kaffeälskare

Gårdsrosteriet, som drivs av Ingo Deters, huserar ihop med gårdsbutiken vid Vistakulle fruktodling som ligger vackert belägen vid foten av Vista kulle utanför Huskvarna. Här rostas omsorgsfullt utvalda kaffebönor med känsla för både de lättsamma fruktiga tonerna och fylliga smakerna med kraftig karaktär. Har du vägarna förbi är det definitivt värt att svänga in och besöka gårdsbutiken. Förutom det smakfulla kaffet kan du också köpa Vistakulle fruktodlings egna must, glögg, äpplen, honung och andra varor som har någon anknytning till trakten eller familjen Knutsson som äger gården.

läs mer…

Kryddiga såser & senap från Visingsö

Företaget JR senap startades av Jan Rosén i Vittsjö på 80-talet sedan köptes verksamheten och hamnade högre upp i landet. Mathilda Wetter och hennes man Mattias sökte efter idéer till ett nytt företag som de kunde driva på Visingsö. När det uppstod ett tillfälle att ta över Senapsfabrikörn nappade de direkt på att köpa upp verksamheten och byggde sedan i rasande fart en egen liten fabrik på Visingsö som stod klart 2009. läs mer…

Stenvide – Lokalt mathantverk med smak av världen

stenvide

 

På Smålands östra sida, något söder om Kalmar, kokas det spännande, smakrika marmelader, chutney och sylt. Nyligen öppnade Stenvides lilla gårdsbutik med möjligheten att frossa i de beroendeframkallande godsakerna.

Eva Stenvides drivkraft har alltid varit att tillverka ”ärliga produkter”, där råvara och smak står i centrum, utan några som helst industriella tillsatser eller konsistensgivare. Hon brukar kalla det ”Lokalt mathantverk med smak av världen”, eftersom hon tar tillvara på mycket frukt och bär som växer lokalt för att sedan förädla dem till nya och spännande produkter.

läs mer…

Persgården på Visingsö

Persgarden

Cyklandes längs en grusväg kantad av en allé, med vinden susande kring öronen, fågelkvitter och solens strålar som letar sig emellan träden. Bara några minuter från färjeläget ligger den idylliska Persgården.

På Persgården samsas grundarna Inger och Lars Forsberg, som på 60-talet startade upp eko-gården, med Susanne och Anders Dalslätt. Susanne och Anders har tagit över nästan hela verksamheten. Inger driver galleriet och Lars främjar Sveriges växtrike med hjälp av några av Sveriges flitigaste bin.

läs mer…

Mormor Magdas därproducerade glass – Taberg

mormormagdas_glass1
Jag blir glad av Mormor Magdas därproducerade glass. Inte för att jag har provat alla roliga smaker eller för att jag varit där och hälsat på, men för att de har så härlig fantasi och så fina, lockande förpackningar. Sen blir jag ännu gladare när jag läste att de bara stoppar det som är nödvändigt i sin naturliga glass, inga konstigheter.

Hoppas på heta somrar framöver, då ska jag definitivt bjuda mig själv på många Mormor Magdas-glassar.

läs mer…

Kategorier