Friluftsliv

Hästgången & Skomakarens kammare i Hok – Rejäl motionsrunda, historisk avstickare och lantcafé


Foto: Anna & Patrick Gebhard

Hästgången är en skogskantad vandringsled om ca 10 km längs en grusväg i Lyngemadens naturreservat vid Hok. Leden är en rejäl motionsrunda perfekt för den som vill springa i skogen, men slippa en massa rötter att snubbla på. Är man ute efter en mer naturnära upplevelse får man göra avstickare in i ”spenaten” eftersom Hästgången till största delen är en vanlig grusväg. Turens höjdpunkt var definitivt den lokalhistoriska avstickaren Skomakarens kammare.

Store Mosse Nationalpark

smalands_smultron_storemosse1
Foto: Anna & Patrick Gebhard

Man kan åka till Store Mosse Nationalpark under hela året och garanterat få en mängd helt olika upplevelser. Ibland annat kan man periodvis njuta av ett extra rikt fågelliv vilket lockar till sig många entusiastiska fågelskådare. Här finns också kortare och längre vandringsleder som tar dig ut på den karga öppna mossen och in på slingrande stigar i den lummiga skogen. Eftersom jag i princip alltid har med mig min 4-åring så räckte det med en tur på ca 6 km – med många fika-vilo-stopp. Nästa gång vill jag dock definitivt vandra Kävsjön runt och se mer.
läs mer…

Vista Kulle – Spännande promenad med historiskt vacker utsikt

smalands_smultron_vista_kulle_huskvarna

Foto: Anna Gebhard

En spännande och härlig promenad med lite inslag av ”bergsbestigning light” och ett stycke kulturhistoria. Den slingriga, mysiga stigen kantas bokstavligen av mäktiga vyer. Skor med bra grepp om halkiga stenar är bra att ha på sig. Om man vill fika bekvämt finns bord och bänkar på toppen.

För att komma till min startplats körde jag från Huskvarna (gamla Grännavägen) mot Kaxholmen och vek av till vänster på den smala vägen mot Vista Kulle och parkerade intill bron till det lilla lusthuset. Det finns flera sätt att ta sig till toppen av Vista Kulle som kanske inte är lika äventyrliga, men jag rekommenderar absolut den här versionen om man längtar efter en enkel utflykt där man får ”känna att man lever”. läs mer…

Vartorps gård – härligt, bekvämt vildmarksliv

Smalands_smultron_vartorps-gard_1
Foto: Vartorps gård

Längtar efter att få prova på tipi på Vartorps gårds ägor i sommar och byta kontorsstolen mot naturupplevelser.

På våra boplatser med riktiga tipier kan ni uppleva vildmarksliv utan att ge avkall på de mest fundamentala bekvämligheter. Boplatserna ligger spridda mellan träden i vår park, helt ner till sjön. Och vid sjön bor det inga andra än oss.”

Dalskärs camping – En svensk sommaridyll

smalands_smultron_dalskarscamping1
Foto: Dalskärs camping

Har en förhoppning om att resa förbi Bergkvara den här sommaren. Här verkar finnas det mesta för en lyckad semester.

 Dalskärs camping, stugor & gästhamn ligger i Bergkvara Torsås kommun på Kustvägen Sydost. Du siktar Ölands Stora Alvar på andra sidan Kalmarsund. På Dalskär har vi nästan alltid sol och det regn som kommer faller oftast nattetid. Alla stuggäster och nästan alla campinggäster har havsutsikt. Campingen har även strandtomter och säsongsplatser, säsongscamping för husvagn.”

Julmarknad på Åsens by Kulturreservat

asens_by_julmarknad

Har länge haft för avsikt att besöka Åsens by Kulturreservat. Nu i år hoppas jag på en tur till deras Julmarknad för det verkar väldigt mysigt både för stora och små.

”Första helgen i den härliga adventstiden ställer vi till med julmarknad på Åsens by. Julens dofter och smaker, hantverk och julklappsbestyr blandas med hästskjuts, korvstoppning och pyssel. Och kanske självaste tomtefar dyker upp… läs mer…

Grännaleden och Tegnértornet – Njut av kuperad, vacker natur och svindlande utsikt

Jag bestämde mig för att fuska lite och parkerade bara ett par kilometer från tornet eftersom en av oss bara var/är tre år. Är man väldigt otränad eller mest bara sugen på svindel är det kanske också det bästa alternativet. Däremot om man är pigg och vill få rejält med motion då ska du gå hela vägen upp från Gränna, vilket ryktas ta ca 1-1,5h.

Du kan räkna med en omväxlande och välkuperad stig kantad med tänkvärda ord från kända författare. Min solklara favorit blev Sten Selanders : ”Fult väder finns bara i städerna”.

läs mer…

Vacker utsikt från toppen av Uvaberget utanför Tenhult

uvaberget

För mig var det en väl gömd ”doldis” som jag lyckligtvis upptäckte genom att grotta ner mig i en bok om vandringsleder och naturupplevelser i Jönköpings kommun. Jag kör förbi infarten minst två gånger varje dag, men trots detta har jag totalt missat Uvaberget. Hade inte alls kunnat ana att hitta en så naturskön utsiktsplats just där. Det kanske inte är något grandiost Grand Canyon, men jag var glatt överraskad och njöt fullt ut förutom… läs mer…

Vacker vandringsled börjar vid Hovslätts hembygdsgård

Eftersom jag inte har bott så många år i Jönköpingstrakten så stöter jag fortfarande på nya ”smultron” när jag minst anar det. Hovslätts hembygdsgård dök upp i ögonvrån när jag var ute och cyklade för ett par år sedan. Jag stannade till och upptäckte en pittoresk liten gård med mysiga omgivningar.

Som en bonus märkte jag också att det var startpunkten för Hassafallsleden som bjuder på en skön naturupplevelse. Längs med leden, som vandringskommitén i Hovslätts hembygdsförening omsorgsfullt ansvarar för, stöter du på härliga grillplatser där du kan njuta av livet. läs mer…

Fågelmuseet i Jönköpings stadspark

Innan jag besökte Fågelmuseet i Jönköpings stadspark var detta inte direkt ett självklart ”smultron” för mig. Trots att jag inte brukar bli vidare imponerad eller road av att titta på uppstoppade djur var jag ändå nyfiken på vad som fanns i det där lilla huset.

Jag är glad att jag tog mig tid att gå dit. Det visade sig finnas en överraskande gedigen och prydlig samling där inne och en väldigt hjälpsam och informativ man som verkade kunna allt om fåglar. Oavsett om man har ett stort intresse, eller inte, så är det definitivt värt att svänga förbi någon gång och förundras över hur mycket tid, energi och hängivet intresse som ligger bakom Fågelmuseet. läs mer…

Skurugata / Skuruhatt – Eksjö kommun

skurugata2
För dig som gillar att uppleva lite mer än bara en skogspromenad är Skurugata helt rätt. Du får vandra in i den småländska trollskogen och genom/över vad jag som okunnig skulle kunna kalla ”ravin”, Eksjö kommun kallar det klippkanjon. Jag kan ju erkänna att Skuruhatt inte direkt gjorde mig mållös med sin utsikt, men vandringen genom ”klippiga bergen” var definitivt värt besöket. läs mer…

Kategorier