Share

smalands_smultron_vista_kulle_huskvarna

Foto: Anna Gebhard

En spännande och härlig promenad med lite inslag av ”bergsbestigning light” och ett stycke kulturhistoria. Den slingriga, mysiga stigen kantas bokstavligen av mäktiga vyer. Skor med bra grepp om halkiga stenar är bra att ha på sig. Om man vill fika bekvämt finns bord och bänkar på toppen.

För att komma till min startplats körde jag från Huskvarna (gamla Grännavägen) mot Kaxholmen och vek av till vänster på den smala vägen mot Vista Kulle och parkerade intill bron till det lilla lusthuset. Det finns flera sätt att ta sig till toppen av Vista Kulle som kanske inte är lika äventyrliga, men jag rekommenderar absolut den här versionen om man längtar efter en enkel utflykt där man får ”känna att man lever”.

”Vista kulle är en bergstopp med en fornborg, belägen mellan Vättern och motorväg E4, cirka 5 kilometer norr om Huskvarna och i Skärstads socken, Jönköpings kommun och län i Småland. Från motorvägens rastplats kan man nå bergets topp, likaså via Gripenbergsbanans gamla banvall. Lokala uppfarter finns även mellan Gisebo stenålderssboplats och Kaxholmen vid gamla Grännavägen (Riksettan).”

smalands_smultron_vista_kulle_huskvarna2

Vista kulle når en höjd av 152 meter över Vätterns yta, som i sin tur ligger 89 meter över havet. Från kullens topp vid den gamla offerkällan, har man en vidsträckt utsikt över Vättern, Landsjön och Skärstadsdalen. Här finns också resterna efter fornborgen Vista kulle, en av länets tre fornborgar. Den är strategiskt belägen överst på krönplatån med avsatser mot branta stup. I öster, söder och väster är upplagda stenvallar, varav den lägsta i öster har dubbla rader och i en av dessa ingår spår av skörbränd sten. Ett par äldre ristningar lär också finnas jämte offerkällan inom borgområdet. Växtlighet och fågelliv har dessutom mycket att erbjuda besökaren.

Vista kulle ingår i Östra Vätterbranterna, ett område av riksintresse. Allemansrätten gäller här med viss begränsning.”

Källa: Wikipedia – Med arkeologen Sverige runt, kap Småland, Vista kulle sid 149, av Lars Löthman

 ”

Lev livet lite godare! /Anna

 

GPS-koordinater: 57°51’22.5″N 14°16’08.6″E