Share

Jag svänger förbi Smedbyn nästan varje dag. De röda små stuglängorna med kullerstensgatan i mitten, de pittoreska blomsterarrangemangen, konstnärerna och hantverkarnas små ateljéer och butiker registreras någonstans i minnets dimmiga korridorer. Ibland när tankarna inte hakat upp sig på alla måsten som dagen har att erbjuda kör jag lite saktare än vad andra bilister uppskattar och låter blicken vandra åt kullerstenarna. Jag noterar oftast att gatan ligger helt öde och undrar varje gång hur det kan komma sig att Huskvarnas konst- och hantverksskatt inte myllrar av besökare.Jag har besökt Smedbyn vid flertalet tillfällen, tillsammans med både barn och äkta hälft, och vandrat runt i det stora konstgalleriet och in de röda stugorna. Förutom det triviala faktum att sonen vid ett tillfälle fastnade med sitt ben mellan ribborna i en träbänk har besöken alltid varit en uppskattad och mysig liten utflykt.

Nu nyligen fick jag ett infall och stannade bilen istället för att, som så många andra dagar, bara köra förbi på ren automatik. Det var dags att göra ett besök och som alltid drogs jag åt keramiken. Jag klev in där dörren stod öppen och träffade Annika Hjern ibland alla vackra krukor, ljusstakar, smycken och figurer. Hon är en av de fyra medlemmarna i keramikgruppen Fria händer och hon försöker att hålla dörren öppen så ofta det bara är möjligt.

Annika inriktar sig främst på spännande keramiska konst- och bruksföremål med unika mönster som skapas med rakuteknik och smala tejpremsor som hon använder för att få fram olika mönster i glasyren. De andra medlemmarna Sofie Hellström, Helén Karlsson och Katharina Danielsson skapar också skulpturer, vaser och smycken med sin egen unika prägel.

Jag frågar varför det inte myllrar av besökare, speciellt nu på sommaren. Svaret blir kanske inte oväntat att konst och hantverk är svårt att livnära sig på, många arbetar också på annat håll, och även konstnärer och hantverkare vill åka iväg på semester från sin vardag. Men en stor anledning är att Smedbyns hyresgäster har små medel att viga till marknadsföring och det finns inget stöd från kommunen när det gäller att belysa verksamheten. Väldigt tråkigt och beklagligt tycker vi båda. Varför skulle kommunen inte vilja stödja och lyfta fram Smedbyn som den kulturskatt det är. Mycket märkligt, mumlar jag fortfarande något förvånad.

Efter att ha blivit bjuden på en tur genom stugan och den lummiga trädgården ner till ugnen börjar min egen tanke om att skapa keramiska bruksföremål vakna till liv. Full av inspiration tackade jag Annika för rundturen och vandrade med drömmande steg tillbaka till parkeringen.

Förhoppningsvis kommer Smedbyn att få fart på myllret så att fler kan ha möjlighet att öppna dörrarna mer regelbundet, som exempelvis keramikgruppen Fria händer har. Aktuella öppettider på Smedbyns hemsida skulle säkerligen göra stor skillnad, det är mitt enklaste och bästa tips.

Lev livet lite godare! / Anna

Smedbyns webb  >>
Fria händers facebooksida >>

GPS-koordinater: 57°47’06.6″N 14°16’56.5″E