Restauranger

Gårdsbutiken i Topperyd – butik, café/mat, konferens, marknader, julbord…

smalandssmultron_topperyd1
Foton: Anna Gebhard

Ojoj, tiden går fort. En solig dag i månadsskiftet september/oktober tog jag en tur till Topperyd där det var höstmarknad. Vi klappade bagge, suktade efter fårskinn, tog en generös fika och fyndade dunkar med ekologisk rapsolja, ibland annat. En mysig utflykt! Om man är sugen på att åka dit är det öppet ett par dagar i veckan året runt.  läs mer…

Farmer’s Food Truck – ”Street food” på hållbara grunder

smalands_smultron_farmersfoodtruck

Foto: Anna Gebhard

När jag knappade in på Twitter för ett tag sedan snubblade jag över Farmer’s Food Truck och ett leende spred sig över läpparna. Bara dagar innan hade jag sett en småcharmig film ( Chef ) som handlade om en väldigt karismatisk och passionerad kock som landade i att mat är som godast när den lagas med själ och hjärta i all enkelhet. ”Street food” är något som växer sig starkare i Sverige och utbudet växer även här i Småland. Farmer’s Food Truck  serverar fräsch, lättillgänglig och hälsosam ”street food” på hållbara grunder och det gillar jag, mer sånt.

läs mer…

Open New Doors – Raw food & vegetarisk mat och fika i lantlig miljö


Foto: Open New Doors

Ända sedan jag läste i en lokal tidning om att det skulle öppna ett Raw food- café i Tokebo, utanför Bottnaryd, så har jag velat åka dit.  Det är ett varmt välkommet alternativ till en vanlig vardaglig sallad. Jag tror att många av oss är plågsamt medvetna om vad vi borde göra för att förbättra hälsa, välmående och minska miljöpåverkan – ja, vi borde högst sannolikt äta mer vegetariskt och ekologiskt. Open New Doors gör det många av oss definitivt har tänkt och önskar att vi vore bättre på. De öppnar nya dörrar till en annat ”tänk”, ett nytt sätt att se på vad vi stoppar i oss. Rekommenderar absolut en inspirationstur ut till Tokebo där du garanterat serveras färgsprakande, hälsosamma konstverk som kan upplevas med alla sinnen!    läs mer…

Bauergården – Gästgiveri och konferens

smalandssmultron_bauergarden_1

Foto: Bauergården (bilder badplatsen Anna Gebhard)

Tidigare i veckan hade jag möjligheten att besöka den nya fräscha Bauergården i Bunn. Jag fick ibland annat kika in på rummen i både huvudbyggnaden, i en av de röda små stugorna, spana in husvagnscampingen och besöka anläggningens ”bastulänga” vid badplatsen intill där också kanotuthyrningen ligger. Praktiskt nog finns också ett litet charmigt kapell som kan användas vid bröllop och dop.

 

läs mer…

Stufvenäs Gästgifveri – Hotell, restaurang, spa och konferens vid Kalmar sund


Foto: Stufvenäs Gästgifveri

Jag har blivit tipsad från flera håll om att man kan bo bekvämt och äta riktigt gott här på Stufvenäs Gästgifveri. Här anordnas också ibland annat midsommarfirande och inför jul så serveras det ett omtalat julbord.

”Hos oss finner du allt från klassiska dubbelrum till De Luxe-rum med extra guldkant, du finner också våra smakfulla mini-sviter med privat bastu och jaccuzi. Vi på Stufvenäs värdesätter värdskap, kvalitét och omtanke och vi gör alltid vårt bästa
för att du ska känna dig lika bekväm som hemma. Här bor du alltid med högsta möjliga bekvämlighet och standard.”

läs mer…

Kosta Boda Art Hotel – ”Ett unikt designhotell”


Foto: Kosta Boda Art Hotel

Ända sen jag var liten har jag fått höra att jag föddes i ”Glasriket”, vilket kanske inte är helt korrekt om man är född i Växjö, men nära nog. Oavsett om jag sedan har växt upp till största delen på annat håll så har känslan av att vara född i Glasrikets Småland alltid levt med mig och det är inte omöjligt att det har lagt grunden till mitt design- och formintresse.

Kosta Boda Art Hotel är definitivt ingen oupptäckt pärla i Glasriket, men det här designhotellet är ändå något unikt och inbjuder till besök hos en av Sveriges mest välkända glashyttor. Jag har hört att det ska vara en upplevelse utöver det vanliga att bo här. Förutom att, förhoppningsvis, sova och äta gott kan man också SPA:a, men förmodligen framförallt frossa i glaskonst.

”Kosta Boda Art Hotel välkomnar till ett unikt designhotell som exploderar i färg, form och njutning med ursprung i glaset. Låt dig inspireras vare sig du är här för att rekreera din kropp och själ, ha kreativa företagsmöten eller för att bara ta det lugnt och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning och märkeskläder.”

Hooks Herrgård – ”Ett slags skönare liv”


Foto: Hooks Herrgård

Hooks Herrgård verkar ha mycket att erbjuda vad det gäller både fest, avslappning och aktiviteter, inne som ute. Det är definitivt en plats för dig som gillar golf. Själv är jag mest nyfiken på deras nya spa-anläggning och hur deras”energi-paket” kan göra mig piggare. Skulle nog också gärna ta en tur och promenera längs någon av de vandringsleder som finns i närheten.

”Här upplever du vacker natur, god mat och dryck, spa & fitness, golf på två golfbanor och konferens i moderna konferenslokaler. Oavsett om du kommer hit för att spela golf, avnjuta en avkopplande spaweekend, anordna en fest eller konferens kan vi lova en familjär och trivsam atmosfär.

Villa gransholm – Hotell, restaurang och konferens

smalandssmultron_villa_gransholm_1
Foto: Villa Gransholm

Ett väldigt vackert hus som jag inte skulle ha något som helst emot att bo i. Villan har ståtliga torn, slottslika vinklar och vrår samt natursköna omgivningar som lockar till sig många brudpar. Det ska bli väldigt trevligt att få bekanta mig närmare med Villa Gransholm i sommar.

”Detta lantligt belägna hotell inryms i en vacker villa, ursprungligen byggd som representativ bostad åt disponenten för Gransholms bruk och hans familj. Det som idag är hotellrum var arbetsplatser åt brukets kontorsanställda. Den över hundra år gamla villan med vackra matsalar och salonger kringgärdas av en stor park med stensatt damm och tennisbana.

Dalskärs sjökrog – Husman och á la carte med havsutsikt

smalands_smultron_dalskars-sjokrog_bergkvara1
Foto: Dalskärs sjökrog

Har en förhoppning om att resa förbi Bergkvara den här sommaren. Här verkar finnas det mesta för en lyckad semester.

”Sjökrogen ligger vackert vid Dalskärs camping i Bergkvara, mitt emellan Kalmar och Karlskrona. Restaurangen rymmer ca. 120 personer och har dessutom en altan, där ni kan avnjuta en god måltid med en av Sveriges vackraste vyer över Kalmarsund.”

Garpens fyrplats – Boende och upplevelser för hela familjen

smalands_smultron_garpens_fyrplats_bergkvara
Foto: Garpen med vänner

Här är en plats som Smålands smultron måste besöka förr eller senare. Det finns fina förutsättningar för en härlig semester för dig som längtar efter det avslappnande lugnet med garanterad havsutsikt och vågskvalp.  Vill du åka på utflykt med familjen har ni möjlighet att prova på barnaktiviteter som Piratkul på Garpen eller Sälsafari  som avgår från Bergkvara gästhamn.

”När du känner för ett lugnare tempo, bara njuta av havet och naturen, vackra solnedgångar och stillhet, kom till Garpens fyrplats. Njut av Bed & Breakfast i de före detta fyrvaktarbostäderna, där du sakta vaggas till sömns av havets brus. Rummen på fyrplatsen är smakfullt inredda och samtliga har garanterat havsutsikt!

Kategorier