Utsiktsplatser

Vista Kulle – Spännande promenad med historiskt vacker utsikt

smalands_smultron_vista_kulle_huskvarna

Foto: Anna Gebhard

En spännande och härlig promenad med lite inslag av ”bergsbestigning light” och ett stycke kulturhistoria. Den slingriga, mysiga stigen kantas bokstavligen av mäktiga vyer. Skor med bra grepp om halkiga stenar är bra att ha på sig. Om man vill fika bekvämt finns bord och bänkar på toppen.

För att komma till min startplats körde jag från Huskvarna (gamla Grännavägen) mot Kaxholmen och vek av till vänster på den smala vägen mot Vista Kulle och parkerade intill bron till det lilla lusthuset. Det finns flera sätt att ta sig till toppen av Vista Kulle som kanske inte är lika äventyrliga, men jag rekommenderar absolut den här versionen om man längtar efter en enkel utflykt där man får ”känna att man lever”. läs mer…

Garpens fyrplats – Boende och upplevelser för hela familjen

smalands_smultron_garpens_fyrplats_bergkvara
Foto: Garpen med vänner

Här är en plats som Smålands smultron måste besöka förr eller senare. Det finns fina förutsättningar för en härlig semester för dig som längtar efter det avslappnande lugnet med garanterad havsutsikt och vågskvalp.  Vill du åka på utflykt med familjen har ni möjlighet att prova på barnaktiviteter som Piratkul på Garpen eller Sälsafari  som avgår från Bergkvara gästhamn.

”När du känner för ett lugnare tempo, bara njuta av havet och naturen, vackra solnedgångar och stillhet, kom till Garpens fyrplats. Njut av Bed & Breakfast i de före detta fyrvaktarbostäderna, där du sakta vaggas till sömns av havets brus. Rummen på fyrplatsen är smakfullt inredda och samtliga har garanterat havsutsikt!

Grännaleden och Tegnértornet – Njut av kuperad, vacker natur och svindlande utsikt

Jag bestämde mig för att fuska lite och parkerade bara ett par kilometer från tornet eftersom en av oss bara var/är tre år. Är man väldigt otränad eller mest bara sugen på svindel är det kanske också det bästa alternativet. Däremot om man är pigg och vill få rejält med motion då ska du gå hela vägen upp från Gränna, vilket ryktas ta ca 1-1,5h.

Du kan räkna med en omväxlande och välkuperad stig kantad med tänkvärda ord från kända författare. Min solklara favorit blev Sten Selanders : ”Fult väder finns bara i städerna”.

läs mer…

Vacker utsikt från toppen av Uvaberget utanför Tenhult

uvaberget

För mig var det en väl gömd ”doldis” som jag lyckligtvis upptäckte genom att grotta ner mig i en bok om vandringsleder och naturupplevelser i Jönköpings kommun. Jag kör förbi infarten minst två gånger varje dag, men trots detta har jag totalt missat Uvaberget. Hade inte alls kunnat ana att hitta en så naturskön utsiktsplats just där. Det kanske inte är något grandiost Grand Canyon, men jag var glatt överraskad och njöt fullt ut förutom… läs mer…

Fågelmuseet i Jönköpings stadspark

Innan jag besökte Fågelmuseet i Jönköpings stadspark var detta inte direkt ett självklart ”smultron” för mig. Trots att jag inte brukar bli vidare imponerad eller road av att titta på uppstoppade djur var jag ändå nyfiken på vad som fanns i det där lilla huset.

Jag är glad att jag tog mig tid att gå dit. Det visade sig finnas en överraskande gedigen och prydlig samling där inne och en väldigt hjälpsam och informativ man som verkade kunna allt om fåglar. Oavsett om man har ett stort intresse, eller inte, så är det definitivt värt att svänga förbi någon gång och förundras över hur mycket tid, energi och hängivet intresse som ligger bakom Fågelmuseet. läs mer…

Skurugata / Skuruhatt – Eksjö kommun

skurugata2
För dig som gillar att uppleva lite mer än bara en skogspromenad är Skurugata helt rätt. Du får vandra in i den småländska trollskogen och genom/över vad jag som okunnig skulle kunna kalla ”ravin”, Eksjö kommun kallar det klippkanjon. Jag kan ju erkänna att Skuruhatt inte direkt gjorde mig mållös med sin utsikt, men vandringen genom ”klippiga bergen” var definitivt värt besöket. läs mer…

Jönköpings stadspark – utflyktsmålet för hela familjen

Jönköpingsstadspark2

Det här är ett välkänt och välbesökt smultron som bjuder på lite av varje. Kanske en mysig promenad förbi ankdammen, lammungarna och friluftsmuseet med ett stopp vid caféet och utsiktsplatsen. Har man mycket spring i benen kan man irra runt i en labyrint eller ”sprätta runt” i den generösa lekparken precis intill, där det också är möjlighet att grilla eller njuta av en picknick (toaletter finns). Parken hyser också bangolf, dansbana, fågelmuseum och en krog.
läs mer…

Naturupplevelse och perspektiv

 

En perfekt dagsupplevelse är att ta sig ut och få lite perspektiv och insupa naturens dofter, former och färg. Ett exempel är Nykulla utsiktstorn som är 25 meter högt och 258 meter över havet. Tornet är byggt 1958 och blev i januari 2013 uppköpt av Tjureda hembygdsförening. Då det tillkommer en liten entréavgift (20 kr för alla över 10 år) så får man kolla att det är öppet eller göra en överenskommelse med ansvarig (se hembygdsgårdens hemsida). Tornet innehåller även ett bygdemuseum.

läs mer…

Kategorier