Äta & Dricka

Ravelsmarks gård- Trevlig gårdsbutik och café strax utanför Gränna

Ravelsmarks gård ligger strax utanför Gränna och har en trevlig liten gårdsbutik med fina grönsaker och ett litet mysigt café med möjlighet att sitta ute och smaka på Gränna glass eller hembakta godsaker i sällskap av söta kaniner och höns när vädret tillåter under det varmare halvåret. Ett fint stopp påväg på andra äventyr, som en fikautflykt eller för att bara fylla på förrådet med nyskördat gott och grönt.   (mer …)

Gårdsbutiken i Topperyd – butik, café/mat, konferens, marknader, julbord…

Ojoj, tiden går fort. En solig dag i månadsskiftet september/oktober tog jag en tur till Topperyd där det var höstmarknad. Vi klappade bagge, suktade efter fårskinn, tog en generös fika och fyndade dunkar med ekologisk rapsolja, ibland annat. En mysig utflykt! Om man är sugen på att åka dit är det öppet ett par dagar i veckan året runt. (mer …)

Uppgrenna Naturhus – En skön upplevelse för alla sinnen

Foto ovan: Uppgrenna Naturhus

I slutet på april styrde jag kosan till Uppgrenna Naturhus för att ta en fika med en av de bästa grannar man kan tänka sig. Vi ville komma bort från den då beige vardagen och trädgården som fortfarande också den var väldigt sparsmakad och inte bjöd på mycket mer än spretiga grenar och dolda drömmar. Det var precis innan solen och värmen behagade sprida ljus och hopp över Småland.
(mer …)

GRAFITGRÅ – Inredningsbutik och café i skön harmoni

Kör man några kilometer norrut från Huskvarna längs den gamla Grännavägen kommer man till Kaxholmen. Innan du hunnit fundera så mycket på vart du ska så är du framme vid Grafit Grå. Den blygsamma byggnaden bäddas in av den omgivande växtligheten som under den gröna tiden på året slingrar sig runt hörn och upp längs spaljeer. (mer …)

Open New Doors – Raw food & vegetarisk mat och fika i lantlig miljö

Foto: Open New Doors

 Ända sedan jag läste i en lokal tidning om att det skulle öppna ett Raw food- café i Tokebo, utanför Bottnaryd, så har jag velat åka dit.  Det är ett varmt välkommet alternativ till en vanlig vardaglig sallad. Jag tror att många av oss är plågsamt medvetna om vad vi borde göra för att förbättra hälsa, välmående och minska miljöpåverkan – ja, vi borde högst sannolikt äta mer vegetariskt och ekologiskt. Open New Doors gör det många av oss definitivt har tänkt och önskar att vi vore bättre på. De öppnar nya dörrar till en annat ”tänk”, ett nytt sätt att se på vad vi stoppar i oss. Rekommenderar absolut en inspirationstur ut till Tokebo där du garanterat serveras färgsprakande, hälsosamma konstverk som kan upplevas med alla sinnen!   

 Det enda som hade gjort upplevelsen ännu bättre var om solen lyst från en blå himmel istället för att envist gömma sig bakom regntyngda moln. Detta faktum gjorde att det var något kylslaget och mörkt i ladan. Som tur var hamnade jag och min syster vid ett bord nära ett värmeelement och ”fryslortar” som vi är var de två filtarna även ett välkommet inslag. Jag ser fram emot nästa besök och kan inte låta bli att hoppas på att det öppnas nya dörrar även inne i Huskvarna så att jag kan njuta lite mer av vacker och hälsosam mat då och då till vardags.

 

Lev livet lite godare! /Anna

Gelato Factory i Gränna – Makalöst god ”hemmagjord” glass på italienskt vis

smalands_smultron_gelato_factory_granna

Foto: Gelato Factory Roni Lazar

För ett par veckor sedan tog jag och min son en tur till Gränna. Vi lyckades få en parkering precis i centrum på torget. Båda två var lite fikasugna och glass är ju bra på att släcka sockerbegäret, så vi gick in på första glasscafé vi kunde hitta – Gelato Factory. Och det skulle vi inte ångra. Jag tänkte att de här är definitivt värt att skriva om och bad caféets ägare berätta lite om hur det kom sig att de startade ett glasscafé i Gränna. Förresten så är Hasselnöt min solklara favorit – solklart ibland de 5 topp bästa glassmakerna jag provat någonsin.

läs mer…

Bauergården – Gästgiveri och konferens

smalandssmultron_bauergarden_1

Foto: Bauergården (bilder badplatsen Anna Gebhard)

Tidigare i veckan hade jag möjligheten att besöka den nya fräscha Bauergården i Bunn. Jag fick ibland annat kika in på rummen i både huvudbyggnaden, i en av de röda små stugorna, spana in husvagnscampingen och besöka anläggningens ”bastulänga” vid badplatsen intill där också kanotuthyrningen ligger. Praktiskt nog finns också ett litet charmigt kapell som kan användas vid bröllop och dop.

 

läs mer…

Stufvenäs Gästgifveri – Hotell, restaurang, spa och konferens vid Kalmar sund


Foto: Stufvenäs Gästgifveri

Jag har blivit tipsad från flera håll om att man kan bo bekvämt och äta riktigt gott här på Stufvenäs Gästgifveri. Här anordnas också ibland annat midsommarfirande och inför jul så serveras det ett omtalat julbord.

”Hos oss finner du allt från klassiska dubbelrum till De Luxe-rum med extra guldkant, du finner också våra smakfulla mini-sviter med privat bastu och jaccuzi. Vi på Stufvenäs värdesätter värdskap, kvalitét och omtanke och vi gör alltid vårt bästa
för att du ska känna dig lika bekväm som hemma. Här bor du alltid med högsta möjliga bekvämlighet och standard.”

läs mer…

Kosta Boda Art Hotel – ”Ett unikt designhotell”


Foto: Kosta Boda Art Hotel

Ända sen jag var liten har jag fått höra att jag föddes i ”Glasriket”, vilket kanske inte är helt korrekt om man är född i Växjö, men nära nog. Oavsett om jag sedan har växt upp till största delen på annat håll så har känslan av att vara född i Glasrikets Småland alltid levt med mig och det är inte omöjligt att det har lagt grunden till mitt design- och formintresse.

Kosta Boda Art Hotel är definitivt ingen oupptäckt pärla i Glasriket, men det här designhotellet är ändå något unikt och inbjuder till besök hos en av Sveriges mest välkända glashyttor. Jag har hört att det ska vara en upplevelse utöver det vanliga att bo här. Förutom att, förhoppningsvis, sova och äta gott kan man också SPA:a, men förmodligen framförallt frossa i glaskonst.

”Kosta Boda Art Hotel välkomnar till ett unikt designhotell som exploderar i färg, form och njutning med ursprung i glaset. Låt dig inspireras vare sig du är här för att rekreera din kropp och själ, ha kreativa företagsmöten eller för att bara ta det lugnt och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning och märkeskläder.”

Hooks Herrgård – ”Ett slags skönare liv”


Foto: Hooks Herrgård

Hooks Herrgård verkar ha mycket att erbjuda vad det gäller både fest, avslappning och aktiviteter, inne som ute. Det är definitivt en plats för dig som gillar golf. Själv är jag mest nyfiken på deras nya spa-anläggning och hur deras”energi-paket” kan göra mig piggare. Skulle nog också gärna ta en tur och promenera längs någon av de vandringsleder som finns i närheten.

”Här upplever du vacker natur, god mat och dryck, spa & fitness, golf på två golfbanor och konferens i moderna konferenslokaler. Oavsett om du kommer hit för att spela golf, avnjuta en avkopplande spaweekend, anordna en fest eller konferens kan vi lova en familjär och trivsam atmosfär.

Villa gransholm – Hotell, restaurang och konferens

smalandssmultron_villa_gransholm_1
Foto: Villa Gransholm

Ett väldigt vackert hus som jag inte skulle ha något som helst emot att bo i. Villan har ståtliga torn, slottslika vinklar och vrår samt natursköna omgivningar som lockar till sig många brudpar. Det ska bli väldigt trevligt att få bekanta mig närmare med Villa Gransholm i sommar.

”Detta lantligt belägna hotell inryms i en vacker villa, ursprungligen byggd som representativ bostad åt disponenten för Gransholms bruk och hans familj. Det som idag är hotellrum var arbetsplatser åt brukets kontorsanställda. Den över hundra år gamla villan med vackra matsalar och salonger kringgärdas av en stor park med stensatt damm och tennisbana.

Dalskärs sjökrog – Husman och á la carte med havsutsikt

smalands_smultron_dalskars-sjokrog_bergkvara1
Foto: Dalskärs sjökrog

Har en förhoppning om att resa förbi Bergkvara den här sommaren. Här verkar finnas det mesta för en lyckad semester.

”Sjökrogen ligger vackert vid Dalskärs camping i Bergkvara, mitt emellan Kalmar och Karlskrona. Restaurangen rymmer ca. 120 personer och har dessutom en altan, där ni kan avnjuta en god måltid med en av Sveriges vackraste vyer över Kalmarsund.”

Garpens fyrplats – Boende och upplevelser för hela familjen

smalands_smultron_garpens_fyrplats_bergkvara
Foto: Garpen med vänner

Här är en plats som Smålands smultron måste besöka förr eller senare. Det finns fina förutsättningar för en härlig semester för dig som längtar efter det avslappnande lugnet med garanterad havsutsikt och vågskvalp.  Vill du åka på utflykt med familjen har ni möjlighet att prova på barnaktiviteter som Piratkul på Garpen eller Sälsafari  som avgår från Bergkvara gästhamn.

”När du känner för ett lugnare tempo, bara njuta av havet och naturen, vackra solnedgångar och stillhet, kom till Garpens fyrplats. Njut av Bed & Breakfast i de före detta fyrvaktarbostäderna, där du sakta vaggas till sömns av havets brus. Rummen på fyrplatsen är smakfullt inredda och samtliga har garanterat havsutsikt!

Gårdsrosteriet – rostar kvalitetskaffe för kaffeälskare

Gårdsrosteriet, som drivs av Ingo Deters, huserar ihop med gårdsbutiken vid Vistakulle fruktodling som ligger vackert belägen vid foten av Vista kulle utanför Huskvarna. Här rostas omsorgsfullt utvalda kaffebönor med känsla för både de lättsamma fruktiga tonerna och fylliga smakerna med kraftig karaktär. Har du vägarna förbi är det definitivt värt att svänga in och besöka gårdsbutiken. Förutom det smakfulla kaffet kan du också köpa Vistakulle fruktodlings egna must, glögg, äpplen, honung och andra varor som har någon anknytning till trakten eller familjen Knutsson som äger gården.

läs mer…

Kryddiga såser & senap från Visingsö

Företaget JR senap startades av Jan Rosén i Vittsjö på 80-talet sedan köptes verksamheten och hamnade högre upp i landet. Mathilda Wetter och hennes man Mattias sökte efter idéer till ett nytt företag som de kunde driva på Visingsö. När det uppstod ett tillfälle att ta över Senapsfabrikörn nappade de direkt på att köpa upp verksamheten och byggde sedan i rasande fart en egen liten fabrik på Visingsö som stod klart 2009. läs mer…

Stenvide – Lokalt mathantverk med smak av världen

stenvide

 

På Smålands östra sida, något söder om Kalmar, kokas det spännande, smakrika marmelader, chutney och sylt. Nyligen öppnade Stenvides lilla gårdsbutik med möjligheten att frossa i de beroendeframkallande godsakerna.

Eva Stenvides drivkraft har alltid varit att tillverka ”ärliga produkter”, där råvara och smak står i centrum, utan några som helst industriella tillsatser eller konsistensgivare. Hon brukar kalla det ”Lokalt mathantverk med smak av världen”, eftersom hon tar tillvara på mycket frukt och bär som växer lokalt för att sedan förädla dem till nya och spännande produkter.

läs mer…

Persgården på Visingsö

Persgarden

Cyklandes längs en grusväg kantad av en allé, med vinden susande kring öronen, fågelkvitter och solens strålar som letar sig emellan träden. Bara några minuter från färjeläget ligger den idylliska Persgården.

På Persgården samsas grundarna Inger och Lars Forsberg, som på 60-talet startade upp eko-gården, med Susanne och Anders Dalslätt. Susanne och Anders har tagit över nästan hela verksamheten. Inger driver galleriet och Lars främjar Sveriges växtrike med hjälp av några av Sveriges flitigaste bin.

läs mer…

Rogberga hembygdsgård – sommarcafé, loppis och utställning

rogberga_hembygdsgard
Strax utanför Tenhult, i riktning mot Rogberga, ligger Rogberga hembygdsgård. Hit kan du åka om du vill ta en hembakad fika eller våffla, strosa runt i den lilla loppisboden och/eller titta på föreningens Slöjdglädjes utställning.  Här kan du också fira traditionell midsommar i all enkelhet med dans runt midsommarstången och skjuts på höskrinda för de små.

Caféet har öppet alla dagar från och med midsommar fram till mitten av augusti 10.00-18.00.
läs mer…

Kaffe & Kackel – Mysigt lantcafé utanför Kaxholmen

kaffeokackelcollage

Det här är ett väldigt mysigt, enkelt café i vacker miljö, väl värt ett besök. Vill man komma ut på landet, njuta av en klassisk fika, hälsa på höns och doppa fötterna i sjön är det hit man ska bege sig. Citat från hemsidan: ”Strandcafé och butik i lantlig miljö med utsikt över Landsjön. Vid sjön kan ni njuta av fågelsång och en underbar utsikt. Vi erbjuder hembakat i vår stora uteservering samt har ca 50 platser inomhus.”

läs mer…

Lustfyllt i Munkaskog – fikaparadiset på gränsen till Småland

lustfyllt
Egentligen huserar Lustfyllt alldeles strax utanför Smålands gränser, men jag kan inte låta bli att ha med det här, det är ju ändå Jönköpings län.  Är du, som jag, en riktig gottegris och gärna åker på en utflykt för att uppleva något nytt så är det här ett väldigt bra sätt att spendera din tid. Ett tips är att du är smått hungrig innan du åker dit för annars blir du kanske besviken att du inte orkade äta så mycket som du hade önskat av den smakfullt uppdukade fikabuffén som lockar dig tillbaka om och om igen trots att du egentligen passerat mättnadsgränsen för länge sen.

läs mer…

Mormor Magdas därproducerade glass – Taberg

mormormagdas_glass1
Jag blir glad av Mormor Magdas därproducerade glass. Inte för att jag har provat alla roliga smaker eller för att jag varit där och hälsat på, men för att de har så härlig fantasi och så fina, lockande förpackningar. Sen blir jag ännu gladare när jag läste att de bara stoppar det som är nödvändigt i sin naturliga glass, inga konstigheter.

Hoppas på heta somrar framöver, då ska jag definitivt bjuda mig själv på många Mormor Magdas-glassar.

läs mer…

Adelövs marknad – Ale marken

adelovs_marknad

Jag har själv ännu inte besökt den här marknaden som förmodligen mer korrekt kallas Ale marken, men jag har hört att den är värd att att åka till. Text och bild är hämtad från adelov.se.

”Adelövs marknad är vida känd och lockar årligen uppåt 50 000 besökare. Den äger rum den första torsdagen i september varje år. På samma plats hålls även julmarknad. Det är en jämförelsevis ny tradition som fått allt fler besökare år för år.”

läs mer…

Galleri Smedbyn i Huskvarna

Det är lätt att bli hemmablind och tänka att man måste åka långväga för att upplevelser ska  kännas som äventyr. Men en av nycklarna till ”carpe diem” är att upptäcka de små och stora dagsäventyren. Ett lätt sätt att krydda till vardagen är genom miniutflykter i närområdet.

Bor man i Jönköping så finns Smedbyn i Huskvarna att besöka. För ett spontant besök är det lättast att rikta in sig på Galleri Smedbyn som har öppet lite oftare än butikerna i den gamla byn. läs mer…

Jönköpings stadspark – utflyktsmålet för hela familjen

Jönköpingsstadspark2

Det här är ett välkänt och välbesökt smultron som bjuder på lite av varje. Kanske en mysig promenad förbi ankdammen, lammungarna och friluftsmuseet med ett stopp vid caféet och utsiktsplatsen. Har man mycket spring i benen kan man irra runt i en labyrint eller ”sprätta runt” i den generösa lekparken precis intill, där det också är möjlighet att grilla eller njuta av en picknick (toaletter finns). Parken hyser också bangolf, dansbana, fågelmuseum och en krog.
läs mer…

Gunillaberg – En magisk plats

Gunillaberg_herrgård_webb


Foto av: Bent Rej

Under en av de sällsynta, riktigt stekheta sommardagarna 2012 besökte jag för första gången Gunillaberg Säteri i Bottnaryd. Jag visste egentligen inte så mycket om platsen förutom det lilla jag läst i en ganska platt och tråkig tidningsartikel. Ändå hade det såtts ett frö av förväntningar. läs mer…

Kategorier