Share

Gårdsrosteriet, som drivs av Ingo Deters, huserar ihop med gårdsbutiken vid Vistakulle fruktodling som ligger vackert belägen vid foten av Vista kulle utanför Huskvarna. Här rostas omsorgsfullt utvalda kaffebönor med känsla för både de lättsamma fruktiga tonerna och fylliga smakerna med kraftig karaktär. Har du vägarna förbi är det definitivt värt att svänga in och besöka gårdsbutiken. Förutom det smakfulla kaffet kan du också köpa Vistakulle fruktodlings egna must, glögg, äpplen, honung och andra varor som har någon anknytning till trakten eller familjen Knutsson som äger gården.

För några år sedan började Ingo rosta sitt eget ekologiska kaffe på noga utvalda bönor. Han startade Gårdsrosteriet och började marknadsföra sitt egna Vista kaffe. Ingo menar att ett liknande kaffe skulle kosta det dubbla i Stockholm, men att han har valt att hålla en mer human prisnivå för att gemene man ska kunna känna att det är värt att köpa och njuta av hans kaffe. Förutom att marknadsföra sitt eget varumärke arbetar Gårdsrosteriet idag även med att ta fram kaffesorter åt kunder som vill sälja kaffet under eget varumärke.

Det gedigna intresset för kaffe grundar sig i att Ingo började arbeta på café som nittonåring i Düsseldorf. När han flyttade till Sverige och provsmakade de kaffesorter som fanns här insåg han att drycken tyvärr inte riktigt levde upp till hans tankar om hur ett riktigt gott kaffe ska smaka.

”Folk klagar ofta på att kaffet inte är gott. I menyerna står det oftast väldigt detaljerat vad förrätt, huvudrätt och efterätten består av, även druvan vinet är gjort av, men till fikat står det bara ”kaffe” och det säger ju inte mycket. Nu har jag märkt en liten förändring att det finns en större insikt om att ett visst kaffe passar bättre ihop med en viss typ av tilltugg. Ibland finns en mer detaljerad beskrivning av kaffet med i menyerna och det är bra.”

 

gardsrosteriet_huskvarna_kaffeNormalt dricker Ingo inte mer än två koppar om dagen, men han provsmakar också alla rostar/”batchar” för att kvalitetssäkra kaffet. Han förklarar entusiastiskt hur kaffets karaktär skiljer sig åt beroende på vart det kommer ifrån. Asiatiska och afrikanska bönor har kraftiga karaktäristiska toner medans sydamerikanska har mer fruktiga och lätta.

Det finns planer på att köra vidare med det sommarcafé som kördes igång på prov förra året. Godsakerna kommer att bakas med tanke på vad gården odlar. Den rekommenderade drycken till fikat är givetvis en riktigt god kopp kaffe.

 

Lev livet lite godare! /Anna

 

Läs mer >>

GPS-koordinater: 57°51’40.5″N 14°16’55.9″E