Share

stenvide

 

På Smålands östra sida, något söder om Kalmar, kokas det spännande, smakrika marmelader, chutney och sylt. Nyligen öppnade Stenvides lilla gårdsbutik med möjligheten att frossa i de beroendeframkallande godsakerna.

Eva Stenvides drivkraft har alltid varit att tillverka ”ärliga produkter”, där råvara och smak står i centrum, utan några som helst industriella tillsatser eller konsistensgivare. Hon brukar kalla det ”Lokalt mathantverk med smak av världen”, eftersom hon tar tillvara på mycket frukt och bär som växer lokalt för att sedan förädla dem till nya och spännande produkter.

eva_stenvide”Het tomat- och äppelmarmelad”  (som är utvald till Smålands goda presentlådor och påsar) kom till då hon fick flera lådor 2:a klasstomater av en tomatodlare i trakten. Eva kombinerade skurna bitar av tomat med egengjort äppelmos, lime, chili och socker. 2009 tävlade Stenvide och vann silvermedalj i SM i Mathantverk för just ”Het tomat- och äppelmarmelad”. Det är en lite vuxen marmelad som passar både till ostbrickan eller på ett rostat bröd med smör och ost!

Gotländskan Eva Stenvide växte upp med att all mat lagades från grunden och där tillvaratagande av frukt, bär och grönsaker alltid varit ett naturligt inslag. Hon har också alltid varit intresserad av både matlagning, bakning och experimenterande i köket, vilket har varit lyckosamt i hennes val av verksamhet.

Med gedigen utbildning och erfarenhet inom restaurang, storhushåll och kostekonomi landade så småningom Eva i ett omvälvande beslut. Som kostchef i en kommunal verksamhet var Eva tyngd av ansvaret att uppfylla höga sparkrav genom nerskärningar i personalstyrkan och kvaliteten i kostverksamheten. Detta gick emot hennes tankar om hur verksamheten borde drivas, vilket ledde till att hon sa upp sig.

Stenvides företagsresa började på ”Smaklustmässan” i Stockholm. Evas äppelchutney som var populär bland vänner och bekanta fick nu också provsmakas av potentiella kunder. Mötet med kunderna blev mycket positivt och försäljningen gick fantastiskt bra, för de allra flesta som smakade ville köpa! Första åren som livsmedelsföretagare hyrde hon in sig i Utvecklingsköket som tillhörde SLU (Statens Lantbruks Universitet) i Torslunda, på Öland. Hennes önskan om en egen livsmedelslokal blev verklighet 2010.

Det är lätt att starta ett eget företag i Sverige menar Eva, men att driva ett företag kan vara svårt. Hennes sambo (som också är företagare) har varit och är en oerhört viktig mentor och stöttepelare.

”Jag vill vara bra på att vara liten och vet att jag har kapacitet att producera och sälja mer än vad jag gör idag. Det finns ständigt nya idéer kring produkter och fler nischer, men måste hejda mig  lite i tanken och ta ett steg i taget. För några veckor sedan öppnade jag en liten Gårdsbutik som är inrymd i en avskild del av min livsmedelslokal. Min butik ser jag främst som en service till lokala kunder, men kanske har den större potential att utvecklas än jag vågar hoppas på. Här säljs än så länge bara mina egna produkter, men tanken är att utöka med produkter som matchar mina egna. Butiken har bara öppet några få timmar på torsdagar. Kring adventstid kommer jag att testa att erbjuda lite speciella evenemang som kanske lockar lite extra kunder. En egen webbutik till slutkonsument är under utveckling och där är tanken att kunna sälja en del marmelader som finns i väldigt begränsade mängder.”

Vi på Smålands smultron smakar mer än gärna på nya marmelader från Evas kök. Förutom ”Het tomat- och äppelmarmelad” som är väldigt god finns det en härlig ”Tomat- och citronmarmelad med rosmarin”. Hett Tips!

 

Lev livet lite godare! /Anna

 

Läs mer >>

GPS-koordinater: 56°27’41.4″N 16°05’59.8″E