Share

Foto ovan: Uppgrenna Naturhus

I slutet på april styrde jag kosan till Uppgrenna Naturhus för att ta en fika med en av de bästa grannar man kan tänka sig. Vi ville komma bort från den då beige vardagen och trädgården som fortfarande också den var väldigt sparsmakad och inte bjöd på mycket mer än spretiga grenar och dolda drömmar. Det var precis innan solen och värmen behagade sprida ljus och hopp över Småland.

Jag har besökt Grännaområdet många gånger, men av okänd anledning har jag aldrig fortsatt ut mot Uppgrenna. Det som gjorde störst intryck längst vägen ut mot Uppgrenna Naturhus var de karga sluttningarna mot Vättern och de böljande vitsippsbackarna. De var fantastiska, som mina bilder dessvärre inte kan göra rättvisa.

När vi inom kort klev in på naturhusets café surrade humlor och bin välkomnande ibland knopparna. Trots att det är ett gigantiskt växthus har naturen sin gång och växtligheten hade inte ännu tagit fart. Men lika glada var vi för det över humlorna, ljuset, utsikten och miljön – och inte minst för de ekologiska godsakerna.

Bodil Antonssons vision hade hela tiden varit ”en hållbar mötesplats där både växter och människor skulle trivas”. Båda två kände att hon definitivt har lyckats med den uppgiften. Vi hade turen att träffa henne och fånga henne på ett kort och byta några ord innan vi lämnade plats åt fler besökande. De ord som jag tänkte mest på efteråt var att man inte ska vara rädd för att följa sina drömmar, man kan åstadkomma så mycket om man bara vågar.

Det kommer utan tvekan bli fler besök nu under sommaren då all grönska frodas som mest och man kan njuta av sitt fika på någon av uteplatserna. Förutom café och de magiska miljöerna finns också möjlighet till extra avkoppling i regnskogen. Man kan också bo i deras bed and breakfast eller hyra något av mötesrummen. Oavsett vad som låter mest lockande så är det absolut värt att besöka Uppgrenna Naturhus.

Lev livet lite godare! / Anna

Läs mer >>

GPS-koordinater: 58°03’44.2″N 14°29’56.1″E