Share

Gunillaberg_herrgård_webb


Foto av: Bent Rej

Under en av de sällsynta, riktigt stekheta sommardagarna 2012 besökte jag för första gången Gunillaberg Säteri i Bottnaryd. Jag visste egentligen inte så mycket om platsen förutom det lilla jag läst i en ganska platt och tråkig tidningsartikel. Ändå hade det såtts ett frö av förväntningar.

När jag promenerade från parkeringen upp mot gården, var det som att gå in i en magisk liten egen sagovärld. Varje detalj var så väl genomtänkt att jag inte kunde låta bli att förundras över hur välgjort och vackert allt var. Det måste gått åt ett oräkneligt antal timmar och enormt engagemang för att skapa den här platsen. Med risk för att använda för många stora ord så måste jag medge att jag är oerhört imponerad och inspirerad av både platsen i sig och av människorna bakom projektet.

Även fast gården inte har öppet för allmänheten nu på vintern så är verksamheten inte stillastående. Förutom all daglig skötsel av fastigheter och djur så har man påbörjat byggnationen av ett orangeri som förhoppningsvis är färdigt att besöka sommaren 2013.

gunillaberg_tage_omgivningar

 

Gunillaberg kanske inte faller alla i smaken, och jag har nog bidragit till viss förväntan, men uppskattar du att uppleva och känna något utöver det vanliga så tycker jag att du ska åka dit!

Den världskända konstnären Tage Andersen är hjärnan och hjärtat bakom Gunillaberg och såhär skriver han på sin hemsida:
”Jag förvärvade Gunillabergs herrgård sommaren 2008, belägen vid Bottnaryd i Småland, mitt emellan Stockholm och Köpenhamn. nu börjar ett nytt kapitel, både för Gunillaberg och för mig själv. Här finns ljus och luft, plats för min konst och mina djur, och stor potential för vidare utveckling. Prosaiskt, men vackert placerad i skogen på det småländska höglandet – omgiven av betesmarker och raviner, med karpdamm och porlande vattendrag, magi och atmosfär.”

Klicka här för att se ett bildgalleri med fotografier från Gunillaberg

Hitta dit!
GPS-koordinater: N 57° 45.441′, E 13° 49.076′

Lev livet lite godare!  / Anna