Share

smalands_smultron_vissmalen_4h_2

Foto: Vissmålens hemsida och sociala medier

De flesta har förmodligen besökt en 4H-gård vid något tillfälle i livet. Både som barn och som vuxen har jag förknippat 4H med att besöka en gård på landet där man har fått titta och hälsa på olika djur, men egentligen kan en sådan gård erbjuda mycket mer än så. Längs Rogbergavägen strax utanför Huskvarna ligger Vissmålens Ridklubb och 4H-gård som förutom ridlektioner anordnar en lång rad med upplevelser för stora som små.

Det verkar ständigt finnas något på gång i kalendern. Om du är sugen på lantliga upplevelser kan du delta i en stor mängd aktiviteter och events kring gården som exempelvis Tomtens dag i början på december och familjedag på vårkanten. Du kan också anmäla dig, ditt barn eller varför inte hela familjen till en rad olika läger för både vuxna som barn.

Det är definitivt värt att ha Vissmålens 4H-gård i åtanke som utflyktsmål. Grundtanken med de här gårdarna är också väldigt fin (läs nedan).

”4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden.

En engagerad person vågar ifrågasätta och ta ställning, detta genom fostran i föreningsdemokrati i enlighet med vårt första H (Huvud – kunskap). Personen kan gå från idé till handling (Hand – färdighet) och är engagerad i sin och sina kompisars fritid. Verksamheten är gjord av och för barn och ungdomar.

Med ansvarstagande menar vi en person som står för sina handlingar och tidigt får möjlighet att ingå i en styrelse. I gruppen respekteras varje individ oavsett kön, social eller kulturell bakgrund. Detta enligt hjärtats H (Hjärta – respekt, medkänsla, empati). Med välmående menar vi en person som värnar om sin och andras hälsa i alla aspekter enligt hälsans H (Hälsa – sunt levnadssätt).

Visionen ska uppnås genom de fyra H:na.”

smalands_smultron_vissmalen_4h_1

 

Vissmålen 4H-gården hemsida >>
Läs mer om 4H-gårdar >>

 

Hitta dit!
GPS-koordinater: 57°45’49.5″N 14°16’50.4″E

 

Lev livet lite godare!  / Anna