Share

Janssons frestelse med sötpotatis & havregrädde

Jag använde en ugnsform som var 35cm bred x 25cm djup och 6cm hög.

4 sötpotatisar (medelstora)
2 lökar
1-2 konserver anjovisfiléer (alternativt kan man använda oliver, men det har jag inte provat)
ca 1/2-1 dl rapsolja
3-5 dl havregrädde

salt behövs bara om man använder 1 konserv anjovis

Fin hackade nötter blandat med mjölmix

Så är det bara att strimla potatis och lök för att sedan varva lager av sötpotatis, lök och hackade anjovisfiléer. Jag ringlade också lite olja på varje lager samt havregrädde (lite salt av önskad sort ex. örtsalt om färre filéer). Översta lagret sötpotatis, sen toppa med någon typ av strö. Eventuellt finhackade mandlar som mixats med lite olja och mjölmix. Ringla lite olja och häll lite havregrädde över alltihopa. Sätt sedan formen i mitten av ugnen på 200-225 grader i ca 40 min.

Ett tips är att ha folie ovanpå i ca 30 min och ta av mot slutet. Snåla heller inte med olja och havregrädden om ni vill ha en krämig Jansson.

Hoppas ni gillar den lika mycket som jag. Bilden kanske må vara ful, men min Jansson var det inget fel på ;)